Εκτύπωση

Οι σημαντικές γεωμορφολογικές και κλιματολογικές αλλαγές στην περιοχή του σημερινού ελλαδικού - αιγαιακού χώρου κατά το τέλος του Πλειστόκαινου, επηρέασαν την ανάπτυξη του ανθρώπου και οδήγησαν στα πρώτα αρχαιολογικά δεδομένα στη χώρα μας.

Ξεκινώντας από τον άνθρωπο των Πετραλώνων, ακολουθούμε ένα ταξίδι στο χρόνο, την καθημερινότητα και την τέχνη των πρώτων ανθρώπινων κοινωνιών στον ελλαδικό χώρο, προσπαθώντας να τις κατανοήσουμε σε σχέση με τις περιβαλλοντικές συνθήκες, την τεχνολογική ανάπτυξη και τις σχέσεις μεταξύ ατόμων, οικογενειών και ευρύτερων κοινωνικών ομάδων.

Η παρουσίαση της εποχής του Λίθου αποτελείται από 4 ενότητες (Παλαιολιθική εποχή, Μεσολιθική Εποχή, Αρχαιότερη και Μέση Νεολιθική, Νεότερη και Τελική Νεολιθική). Σε καθε μια από αυτές, παρουσιάζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε υποπεριόδου, ώστε να γίνουν αντιληπτές οι συνθήκες οι οποίες οδήγησαν στην εξέλιξη των πρώτων κοινωνιών και των πρώτων οικιστικών περιοχών, οι οποίες με τη σειρά τους προετοίμασαν το έδαφος για την επανάσταση της εποχή του Χαλκού.

 

Κάθε ενότητα διαρκεί 1 διδακτική ώρα και απευθύνεται σε μαθητές Στ' Δημοτικού (σε συνεργασία με τους υπεύθυνους του μαθήματος του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού) και μαθητές Γυμνασίου (σε συνεργασία με τους υπεύθυνους της Ζώνης Πολιτισμού)

 

 Παλαιολιθική Εποχή (350.000 - 10.000 π.Χ)

 
 
Μεσολιθική Εποχή (10.000 - 6.500 π.Χ)
 
 
Αρχαιότερη (6.500 - 5.800 π.Χ.) και Μέση (5.800 - 5.300 π.Χ.) Νεολιθική Εποχή
 
 
Νεότερη (5.300 - 4.500 π.Χ) και Τελική (4.500 - 3.000 π.Χ.) Νεολιθική Εποχή