img module cultural

Υπηρεσία Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Δραστηριοτήτων των Σχολείων προγραμματίζει και συντονίζει, σε συνεργασία με την Εποπτεία και τις Διευθύνσεις των Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, την πέραν του σχολικού προγράμματος πολιτιστική δραστηριότητα εντός και εκτός των Σχολείων, με σκοπό την κοινωνική μόρφωση και την πνευματική καλλιέργεια των μαθητών.

Πιο συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Δραστηριοτήτων:

 • Παρακολουθεί τις τρέχουσες δράσεις κοινωνικού, πολιτιστικού και επιστημονικού περιεχομένου και προτείνει αντίστοιχες εκπαιδευτικές επισκέψεις, αυστηρά και παιδαγωγικά οργανωμένες, ανάλογα με τις γνώσεις κάθε τάξης και βαθμίδας εκπαίδευσης.
 • Συντονίζεισε συνεννόηση με τους Συλλόγους των εκπαιδευτικών των Σχολείων τις ανωτέρω δραστηριότητες και επικοινωνεί με τους σημαντικότερους χώρους πολιτισμού της χώρας, όπου η υψηλή επισκεψιμότητα από σχολεία καθιστά την επικοινωνία με τους υπευθύνους πολύ δύσκολη, και επιτυγχάνει, μέσω προσωπικών γνωριμιών και συναντήσεων, να εξασφαλίζει για καθένα από τα Σχολεία την επιθυμητή ημέρα και ώρα επίσκεψης. Παρέχει πρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό στους εκπαιδευτικούς των Σχολείων, ώστε οι μαθητές να προετοιμάζονται καλύτερα για τις δραστηριότητες αυτές.
 • Δημιουργεί, προτείνει και πραγματοποιεί προγράμματα για τα Σχολεία σε χώρους πολιτισμικού ενδιαφέροντος.
 • Εκπονεί υποστηρικτικά φυλλάδια και ηλεκτρονικές παρουσιάσεις για όλες τις ανωτέρω δράσεις. Το υλικό αυτό ανανεώνεται και εμπλουτίζεται συνεχώς, παρουσιάζεται στους εκπαιδευτικούς και είναι διαθέσιμο σε έντυπη και ψηφιακή μορφή στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας.
 • Συμμετέχει στην εκπόνηση πολιτισμικού υλικού για τη διαδικτυακή πλατφόρμα της Φ.Ε. e-arsakeio.
 • Εισηγείται στις Διευθύνσεις των Σχολείων δράσεις και διαθεματικά προγράμματα σε συνεργασία με άλλα σχολικά ιδρύματακαι κρατικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού και υποστηρίζει την υλοποίησή τους (π.χ. συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια, αδελφοποιήσεις, τηλεδιασκέψεις, επισκέψεις εκπαιδευτικών του εξωτερικού).
 • Δημιούργησε και λειτουργεί σε συνεργασία με τους συντονιστές των Σχολείων της Φ.Ε. Εργαστήριο Ιστορίας και Τέχνης(ακριβή αντίγραφα αρχαίων έργων) στα Σχολεία της Εκάλης για την βιωματική προσέγγιση του πολιτιστικού μας αποθέματος από τους μαθητές.
 • Δημιούργησε και υποστηρίζει τη λειτουργία «Περιβαλλοντικού και Αρχαιολογικού Πάρκου»στην Εκάλη (εγκατάσταση καννάβου για δειγματική ανασκαφή με πράσινο περιβάλλον) για την οικείωση των μαθητών με την εφαρμοσμένη έρευνα. Η λειτουργία του πάρκου υποστηρίζεται με εγχειρίδια που συντάχθηκαν για την προετοιμασία των μαθητών στην τάξη πριν και κατά τη διάρκεια της δράσης στο πάρκο.
 • Οργανώνει την προβολή στο ευρύτερο κοινό δράσεωνπου πραγματοποιούνται από τα Σχολεία στο πλαίσιο της διαθεματικής διδασκαλίας, με διοργάνωση εκθέσεων και δρωμένων στα Σχολεία.
 • Διαθέτει βιβλιοθήκηπου περιλαμβάνει σημαντικές συμβατικές και ηλεκτρονικές εκδόσεις για την τέχνη και τον πολιτισμό, οι οποίες έχουν αποκτηθεί ως χορηγίες από εξέχοντα Ιδρύματα, και τα έντυπα όλων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Τα βιβλία αυτά είναι καταγεγραμμένα σε σχετικό έντυπο και είναι διαθέσιμα στους εκπαιδευτικούς με σκοπό τον εμπλουτισμό της διδακτικής διαδικασίας. Επίσης, συγκεντρώνει βιβλία, για τον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών σε όλα τα Σχολεία της Φ.Ε., αλλά και για τη σύσταση βιβλιοθηκών σε υποβαθμισμένα ελληνικά σχολεία εντός και εκτός Ελλάδος.
 • Αναπτύσσει ηλεκτρονική τράπεζα έντυπου και ψηφιακού πολιτισμικού υλικούπου προκύπτει από σοβαρές εγχώριες και σχετικές διεθνείς δράσεις, το οποίο είναι στη διάθεση των εκπαιδευτικών των σχολείων προς χρήση
 • Συνεργάζεται με τις Διευθύνσεις των Σχολείων για την υλοποίηση των δράσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των πενθήμερων και των περιβαλλοντικών εκδρομών.
 • Λειτούργησε από το 1996 έως και το 2019 ως σύνδεσμος μεταξύ της Στοάς του Βιβλίου και των Σχολείων:Σημαντικό και πολύπλευρο εκπαιδευτικό υλικό, όπως τα μαθήματα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, τίθεται προσαρμοσμένο στη διάθεση των εκπαιδευτικών των Σχολείων, ώστε να εμπλουτίζεται η εκπαιδευτική τους προσφορά.

Υπεύθυνη της Υπηρεσίας Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Δραστηριοτήτων των Σχολείων της Φ.Ε. είναι η:
Καλλιόπη Λαμπρινουδάκη,
τηλ. επικοινωνίας: 210-6755555, εσωτ. 124


και για τη λειτουργία της Δειγματικής Ανασκαφής, του Εργαστηρίου Ιστορίας και Τέχνης και τη διαχείριση της Ιστοσελίδας και των Προγραμμάτων της Υπηρεσίας η:
Ερασμία Παπαγεωργίου,
τηλ. επικοινωνίας: 210-6218250, εσωτ. 680


Στην υπηρεσία εργάζεται, με απόσπαση από το Β΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό Σχολείο Εκάλης, και η καθηγήτρια Γαλλικών κ. Άννα Σοφού.

e-mail επικοινωνίας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.