img module cultural

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2023, συνεδρίασε εκτάκτως η Επιτροπή για την Προστασία των Πολιτιστικών Αγαθών σε Ένοπλη Σύρραξη, με σκοπό την ενίσχυση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας, χορηγώντας προσωρινή ενισχυμένη προστασία σε 20 σημεία πολιτισμού, καθώς και εκπαιδεύοντας τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας και τους δικαστικούς λειτουργούς πάνω στην προστασία της κληρονομιάς.

SIC 2278

 

Μετά τις επανειλημμένες καταστροφές σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος και μετά από σχετικό αίτημα της Ουκρανίας, στις 7 Σεπτεμβρίου 2023, συνεδρίασε εκτάκτως η Επιτροπή για την Προστασία των Πολιτιστικών Αγαθών σε Ένοπλη Σύρραξη.

Κατά τη συνεδρίαση, η Επιτροπή της UNESCO για το Δεύτερο Πρωτόκολλο της Σύμβασης της Χάγης του 1954 «αποδοκίμασε τις σοβαρές καταστροφές οι οποίες προκλήθηκαν σε ιστορικά κτίρια πολιτιστικής σημασίας από ρωσικά βλήματα στις πόλεις Λβιβ, Οδυσσό και Τσερνίχιβ.

Η Επιτροπή αποφάσισε να εγγράψει προσωρινά 20 πολιτιστικά αγαθά της Ουκρανίας στον Διεθνή κατάλογο πολιτιστικών αγαθών υπό ενισχυμένη προστασία. Η εγγραφή τους ενισχύει την προστασία τους κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου, δίνοντας το δικαίωμα στους αρμόδιους φορείς των 87 κρατών-μελών του Δευτέρου Πρωτοκόλλου του 1999 να διώκουν ή να εκδίδουν τους πιθανούς καταστροφείς.

 

«Ενάμισι χρόνο μετά την έναρξη της εισβολής, είμαστε μάρτυρες διαρκώς αυξανόμενων επιθέσεων εναντίον της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας. Πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα για την αποφυγή της μη αναστρέψιμης καταστροφής της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας και η σημερινή απόφαση αντιπροσωπεύει ένα αποφασιστικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.»

Ernesto Ottone R.
Βοηθός Γενικός Διευθυντής Πολιτισμού

 

Αυτά τα 20 αγαθά πλέον λαμβάνουν την υψηλότερη βαθμίδα προστασίας από στρατιωτικές επιθέσεις, αλλά και απειλές στρατιωτικής στοχοποίησής τους. Η μη συμμόρφωση με αυτούς τους όρους αποτελεί σημαντική παραβίαση της Σύμβασης της Χάγης του 1954 και του Δευτέρου Πρωτοκόλλου της.

Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης να ενισχύσει οικονομικά την οργάνωση εκπαίδευσης από την UNESCO των Ουκρανικών σωμάτων ασφαλείας και των δικαστικών λειτουργών, για να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η κίνηση αυτή έρχεται να συμπληρώσει τα διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα προς τους Ουκρανούς εργαζομένους στον πολιτισμό και τα μέτρα προληπτικής προστασίας και αποκατάστασης της κληρονομιάς, τα οποία λαμβάνει η UNESCO από την έναρξη του πολέμου.

Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, η UNESCO έχει καταγράψει επιβεβαιωμένες καταστροφές σε 287 σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην Ουκρανία, όπου περιλαμβάνονται και χώροι Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

 

Πηγή: https://www.unesco.org