img module cultural

O Δημήτρης Α. Κακαβελάκης, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νεοϋπερρεαλιστικής ποίησης στην Ελλάδα, δημοσιογράφος, δοκιμιογράφος και θεατρικός συγγραφέας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φ.Ε., στήριξε επί είκοσι τρία χρόνια ως εντεταλμένος διευθυντής της Στοάς του Βιβλίου με ενθουσιασμό την παρουσίαση των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων των Αρσακείων Σχολείων στο ευρύτερο κοινό.

O Δημήτρης Α. Κακαβελάκης γεννήθηκε στα Χανιά. Στη διάρκεια της δικτατορίας με το ψευδώνυμο "Δημήτρης Λευκορείτης" δημοσίευσε τρία σημαντικά ποιητικά έργα: "Νήσος", "Massa Confusa" και "Τυραννίες". Στην ποίησή του έχουν αναφερθεί οι Γ. Σεφέρης, Τάκης Σινόπουλος, Τάκης Παπατσώνης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Ερατοσθένης Καψωμένος, Μηνάς Δημάκης, Κίμων Φράιερ, Μπάμπης Κλάρας και πολλοί άλλοι. Για την πρώτη του ποιητική συλλογή "Νήσος" ο ποιητής Τάκης Σινόπουλος ομιλεί για μια καινούργια γραφή στην ελληνική ποίηση, ποίηση χωρίς πολυλογίες και αερολογίες, πυκνή, γεμάτη νοήματα, εμπειρίες ουσιαστικές, κοφτερή και μεταλλική. Την επιμέλεια της έκδοσης είχε κάνει ο Νίκος Καρούζος.

nisos cover 640x    KAKABELAKHS 700x

Εκτός από την ποίηση έχει δημοσιεύσει δοκίμια, αφηγήματα, ενώ έχει στο ενεργητικό του τρία θεατρικά έργα. Έργα του Δ. Κακαβελάκη έχουν μεταφραστεί στην αγγλική, γαλλική και ιταλική γλώσσα. Ο Αμερικανός λογοτέχνης και ποιητής Philip Ramp έχει γράψει για το ποιητικό έργου του Δ. Κακαβελάκη μια πολύπτυχη μελέτη στην αγγλική γλώσσα και έχει παρουσιάσει την ποίησή του σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το περίφημο William and Mary στην Virginia των Η.Π.Α., όπου έχει καταθέσει και το ανέκδοτο χειρόγραφο της ποιητικής του συλλογής "Αφαιρέσεις". Ο Δημήτρης Κακαβελάκης έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους Έλληνες συνθέτες και σκηνοθέτες (Θόδωρο Αντωνίου, Γιάννη Μαρκόπουλο, Μαριέττα Ριάλδη, Μίνω Βολανάκη κ.ά.).

 Books Abroad Autumn 1974 About Dimitris Kakavelakis Alias Lefkori www.nearchos.gr 720x  Kakavelakis NESOS

H προσφορά του Δημήτρη Κακαβελάκη επεκτείνεται και στους τομείς της Δημοσιογραφίας και της Επικοινωνίας. Από τους πρωτεργάτες των δημοσίων σχέσεων στην Ελλάδα, διετέλεσε πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας δημοσίων σχέσεων και διευθυντής δημοσίων σχέσεων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) από το 1970 μέχρι το 1981, διευθυντής του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Περιφερειακών Εφημερίδων, ενώ μεταξύ πολλών άλλων υπήρξε εισηγητής για τη θεσμοθέτηση του διεθνούς βραβείου Καζαντζάκη και του παγκόσμιου κέντρου δημοκρατίας «Ελευθέριος Βενιζέλος». Διετέλεσε ακόμη διευθυντής του ελληνικού τμήματος της εφημερίδας «Πρωινής» της Νέας Υόρκης, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων της συνοδικής επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος 1975-1980 και σύμβουλος επικοινωνίας πολλών διακεκριμένων Ελλήνων πολιτικών. Βραβεύτηκε το 2002 με το Ανώτατο Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών για τις υπηρεσίες του στην ανάπτυξη του τομέα των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα και της προβολής της πόλης των Αθηνών.

kakavelakis 1 640x


1996 – 2019: 23 χρόνια Εκπαιδευτικά – Πολιτιστικά Προγράμματα στη Στοά του Βιβλίου

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας ανατρέχουν στο πλούσιο πολιτιστικό κεφάλαιο που δημιουργήθηκε κατά τη μακρά θητεία του Δημήτρη Κακαβελάκη στη Στοά του Βιβλίου και του το αφιερώνουν με αγάπη και ευχαριστίες.

Σχολικές δράσεις στη Στοά τού Βιβλίου

Κάθε χρόνο επιλέγονταν και παρουσιάζονταν στη Στοά του Βιβλίου οι σημαντικότερες δραστηριότητες που είχε εκπονήσει κάθε Σχολείο στον τομέα της διαθεματικής διδασκαλίας. Οι εκδηλώσεις αυτές πλαισιώνονταν από παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις, μουσικά και θεατρικά δρώμενα και συναντήσεις με προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης και της επιστήμης. Επίσης, στο πλαίσιο αυτό συντάσσονταν ενημερωτικά φυλλάδια και προγράμματα, που δίδονταν στους προσκεκλημένους, με σκοπό την προβολή αυτών των αξιόλογων εκπαιδευτικών δράσεων στο ευρύτερο περιβάλλον των μαθητών (όπως σε γονείς και σε φίλους).

5small
Οι εκδηλώσεις στη Στοά του Βιβλίου οργανώνονταν με σκοπό οι μαθητές να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε έναν χώρο διαφορετικό από αυτόν τού Σχολείου, που όμως σχετίζεται άμεσα με την ιστορία τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Με αυτόν τον τρόπο, συμμετέχοντες και θεατές γνώριζαν το πρώτο κτήριο που κατασκευάστηκε ειδικά για να στεγάσει τα Αρσάκεια Σχολεία και βίωναν τον σύγχρονο ρόλο του στην κοινωνία ως ενός πολυδύναμου πνευματικού κέντρου.

8small1998: Συνάντηση μαθητών των Αρσακείων Σχολείων με τον πολυβραβευμένο Αμερικανό ποιητή Gary Snyder

Επίσης, οι μαθητές επισκέπτονταν τα βιβλιοπωλεία τής Στοάς τού Βιβλίου και το «Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν», όπου παρακολουθούσαν παραστάσεις ή παρουσίαζαν σχολικά θεατρικά δρώμενα. Τέλος, ενημερώνονταν για όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν στις αίθουσες Λόγου και Τέχνης, όπως τα μαθήματα τού Ελεύθερου Πανεπιστημίου, θεματικές εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων κ.ά.6small
7small1smallΟ Δημήτρης Κακαβελάκης με τους μαθητές-συντελεστές της εκδήλωσης «Η πόλις εάλω» στη Στοά του Βιβλίου από το Γ’ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό Σχολείο Εκάλης.


10smallΗ Υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Προγραμμάτων των Σχολείων της Φ.Ε. κ. Πίτσα Λαμπρινουδάκη και ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και μέλος του Δ.Σ. της Φ.Ε. κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης συμμετέχουν στο αφιέρωμα στον Δημήτρη Κακαβελάκη ευχαριστώντας τον για τη μακροχρόνια άριστη και δημιουργική συνεργασία, με την οποία ευαισθητοποιήθηκαν χιλιάδες μαθητών ελληνικών αλλά και ξένων σχολείων σχετικά με το νόημα και την αξία του Ελληνικού Πολιτισμού.