img module cultural

Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία

Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1836, για να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην εκπαιδευτική πραγματικότητα τού νεοσύστατου ελληνικού κράτους, την έλλειψη σχολείων θηλέων.

 FE1

 

Αρσάκειο Μέγαρο

Στην καρδιά του σύγχρονου αθηναϊκού κέντρου, στο οικοδομικό τετράγωνο που οριοθετείται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, Πεσματζόγλου και Αρσάκη, βρίσκεται το ιστορικό συγκρότημα του Αρσακείου Αθηνών (Αρσάκειο Μέγαρο), από τα σημαντικότερα έργα της δημόσιας αθηναϊκής αρχιτεκτονικής του 19ου αι.

Megaro1

  

Το πρώτο μισό του 19ου αι., η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία εξασφάλισε τη δυνατότητα αξιοποίησης ενός οικοπέδου, το οποίο εκείνη την περίοδο βρισκόταν «εκτός του κέντρου», για να καλύψει τις ανάγκες των μαθητριών του. Τα επόμενα χρόνια όμως θα αποδεικνυόταν ότι η θέση ήταν κομβική, μιας και βρίσκεται ανάμεσα στην Εθνική Βιβλιοθήκη, το Πανεπιστήμιο και την Ακαδημία Αθηνών (επί της οδού Πανεπιστημίου) και το κτήριο της Βασιλικής Τυπογραφίας και Λιθογραφίας (στη συμβολή των οδών Σταδίου και Σανταρόζα). Το κτίριο θεμελιώνεται στις 10 Μαρτίου 1847, παρουσία της βασιλίσσης Αμαλίας, επιφανών συμβούλων και στρατηγών του 1821.

Megaro2

Το Αρσάκειο Μέγαρο όπως αποτυπώνεται σε γκραβούρα τής εποχής.

 

Η υλοποίηση των σχεδίων του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου, ξεπέρασε σύντομα τον αρχικό προϋπολογισμό και παρά τις μεγάλες συνεισφορές των ομογενών σε χρήματα και υλικά οικοδομών, με αποτέλεσμα τη στάση των εργασιών. Στις 24 Δεκεμβρίου 1850, ο Απόστολος Αρσάκης, ένας Ηπειρώτης γιατρός, εγκατεστημένος στη Ρουμανία, ανακοινώνει, μέσω επιστολής του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, ότι αναλαμβάνει με δωρεά του να ολοκληρώσει το έργο, με όρο το σχολείο να φέρει το όνομά του και να χρησιμοποιείται πάντα ως εκπαιδευτήριο.

Το νέο σχολείο θα έφερε στην προμετωπίδα την επιγραφή «ΑΡΣΑΚΕΙΟΝ». Ο δωρητής ζητούσε ακόμα να φοιτούν ως υπότροφοι στο σχολείο τρία κορίτσια από την ιδιαίτερη πατρίδα του. Κατόπιν επιθυμίας του Απόστολου Αρσάκη η εκκλησία του σχολείου αφιερώθηκε στην Αγία Αναστασία τη Ρωμαία, στη μνήμη της συζύγου του Αναστασίας.

Megaro3

 

Σήμερα, στο Αρσάκειο Μέγαρο στεγάζεται το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

 Megaro4

 

Στοά του Βιβλίου

Η Στοά τού Βιβλίου στο Αρσάκειο Μέγαρο ιδρύθηκε τον Ιούνιο τού 1996 από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, στο πλαίσιο τού εορτασμού των 160 χρόνων από την ίδρυσή της, το 1836. Αποτελεί προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κέντρο πολιτισμού στην Αθήνα, ως συμβολή στην αναζήτηση και στον συγκερασμό, μέσω τού βιβλίου, των ιδεών τού παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος.

Σε αυτό τον ιστορικό και καταξιωμένο χώρο στο κέντρο τής Αθήνας έχουν πραγματοποιηθεί σπουδαία πνευματικά γεγονότα: συνέδρια ελληνικά και διεθνή (σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Χάρβαρντ), επιμορφωτικές ημερίδες, το Ποιητικό Βήμα, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις βιβλίων και έργων τέχνης κ.ά., ενώ από το 2007 στεγάζει το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, στο οποίο διδάσκουν πανεπιστημιακοί καθηγητές σε πολυπληθές κοινό.

 Stoa1

 

Το 2019 η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία υπέγραψε σύμβαση μίσθωσης της Στοάς του Βιβλίου και της Στοάς Αρσακείου (Ορφέως) με τη Legendary Foods, προκειμένου να δημιουργήσει εκεί το Food Hall, μια γαστριμαργική εστία με καταστήματα και εστιατόρια βασισμένα στη μεσογειακή διατροφή.

 

 

Διαβάστε περισσότερα για

την ιστορία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας: https://history.arsakeio.gr/index.php/1-getting-started

το Αρσάκειο Μέγαρο: https://history.arsakeio.gr/index.php/2018-07-13-09-44-02/sxoleia-tis-fe-genika/5-2018-07-13-12-22-31

τη Στοά του Βιβλίου: https://stoabibliou.gr