img module cultural

Θεμέλιο της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων αποτελεί η «Μεσογειακή τριάδα»: Σιτάρι και δημητριακά, κρασί και ελαιόλαδο.

Πώς εκμεταλλεύονταν τα δημητριακά και από πού τα εισήγαγαν; Έτρωγαν όσπρια; Προφανώς και είχαν φρούτα και λαχανικά, αλλά είχαν την ποικιλία που έχουμε σήμερα; Τι ψάρια έτρωγαν στα ιχθυοπινάκια με τη χαρακτηριστική κοιλότητα στο κέντρο; Πώς μαγείρευαν το κρέας; Το «μαγικό» ελαιόλαδο με τα προτερήματά του, τα οποία γνώριζαν από την αρχαιότητα και το κρασί μας ταξιδεύουν στους μύθους της Αθηνάς και του Διονύσου αντίστοιχα, ενώ μαθαίνουμε για το πρώτο ίσως ρομπότ στην ιστορία, τη Θεραπαινίδα του Φίλωνος η οποία σέρβιρε αυτόματα κρασί, αλλά και για άλλα ροφήματα και ποτά τα οποία υπήρχαν.

Μια παροιμία λέει: «Το πρωί να τρως σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος», αλλά μήπως στην αρχαιότητα τα πράγματα ήταν αλλιώς; Πώς γευμάτιζαν οι οικογένειες και τι συνέβαινε στα συμπόσια;

Οι απαντήσεις κάποιες φορές μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό και άλλες μας κάνουν να ονειρευόμαστε λαχταριστά φαγητά και γλυκά, ενώ μαθαίνουμε για τις εμπορικές σχέσεις και διαδρομές των αρχαίων Ελλήνων, με παράλληλες αναφορές σε σχετικούς μύθους.

 

 

Το πρόγραμμα προτείνεται για τμήματα νηπίων, προνηπίων και όλες τις τάξεις του Δημοτικού και του Γυμνασίου και διαρκεί 3 διδακτικές ώρες.

 

Κατα το σχολικό έτος 2022-23 παρακολούθησαν το πρόγραμμα στο Εργαστήριο Ιστορίας και Τέχνης των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης τμήματα της Α', Β', Γ', Δ' και Στ' τάξης των Αρσακείων-Τοσιτσείων Δημοτικών σχολείων.