«Δόξα τῷ Θεῷ τῷ καταξιώσαντί με τοιοῦτον ἔργον ἐπιτελέσαι. Νενίκηκά σε, Σολομών!»
(«Δοξάζω τον Θεό, ο οποίος με αξίωσε να ολοκληρώσω αυτό το έργο. Σολομώντα σε νίκησα!»)
Αυτά ήταν τα λόγια του Ιουστινιανού στις 27 Δεκεμβρίου 537, βλέποντας την Αγία Σοφία ολοκληρωμένη, σύμφωνα με την παράδοση.
Η Αγία Σοφία είναι ένα μοναδικό στον κόσμο μνημείο, το οποίο πολλοί προσπάθησαν να αντιγράψουν, χωρίς επιτυχία. Οι μηχανοποιοί της κατασκεύασαν ένα θαύμα της αρχιτεκτονικής, το οποίο είναι δύσκολο έως και σήμερα, με τη σύγχρονη τεχνολογία να ολοκληρωθεί.
Ξεκινώντας το ταξίδι μας από το περίοπτο σημείο το οποίο διάλεξαν οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου να χτίσουν τον μεγαλύτερο ναό έως τότε, βλέπουμε την αρχιτεκτονική του εξέλιξη, τις καινοτομίες τις οποίες εισήγαγαν με σκοπό να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες του σύνθετου αρχιτεκτονικού ρυθμού και θαυμάζουμε την έξυπνη χρήση χρωματιστών μαρμάρων, προερχόμενων από ολόκληρη τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία για τη διακόσμησή του. Με τη βοήθεια ψηφιακών αναπαραστάσεων, γνωρίζουμε και τα μέρη του ναού τα οποία δεν επιβίωσαν έως σήμερα.
Τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά που κοσμούσαν τον ναό, κατασκευάστηκαν με μεγάλη προσοχή από τους αυτοκρατορικούς ψηφοθέτες και κερδίζουν τις εντυπώσεις έως και σήμερα, σχεδόν 600 χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, παρά τις παρεμβάσεις του Ισλάμ, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.
Το πρόγραμμα προτείνεται για τμήματα Ε’ Δημοτικού και Β’ Γυμνασίου και διαρκεί 2 διδακτικές ώρες.
Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-23, τα τμήματα της Ε’ Δημοτικού των Β’ και Γ’ Αρσακείων-Τοσιτσείων Δημοτικών παρακολούθησαν το πρόγραμμα στο Εργαστήριο Ιστορίας και Τέχνης των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης.
Οι μαθητές του τμήματος Ε’1 του Β’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού, κατά τη διάρκεια του μαθήματος των Καλλιτεχνικών και σε συνεργασία με την υπεύθυνη της Εικαστικής Αγωγής του τμήματος, δούλεψαν ομαδικά και δημιούργησαν αντίγραφο τμήματος του ψηφιδωτού το οποίο κοσμεί το νότιο υπερώο (αριστερά του παραθύρου) με τον ένθρονο Χριστό και τον Κωνσταντίνο Θ’ Μονομάχο και την αυτοκράτειρα Ζωή δίπλα του.