Τι σχέση μπορεί να έχει μια πολύχρωμη και πολυόροφη τούρτα με τις ανασκαφές και τα αρχαία ευρήματα;
Μα φυσικά το έδαφος το οποίο ανασκάπτουμε για να βρούμε τα ανθρώπινα κατάλοιπα και το οποίο μοιάζει σαν μια τεράστια τούρτα, χάρη στα διάφορα στρώματά του!
Κατά την επίσκεψή τους στο Εργαστήριο Ιστορίας και Τέχνης των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης, τα νήπια και τα προνήπια του Αρσακείου-Τοσιτσείου Νηπιαγωγείου Εκάλης κατανόησαν με απλό και προσιτό, για εκείνα, τρόπο, την έννοια της στρωματογραφίας και τη λογική του "όσο βαθύτερα, τόσο παλαιότερο". Μπόρεσαν να καταλάβουν τον τρόπο που ανασκάπτει ένας αρχαιολόγος και το πώς βρίσκει τα ευρήματά του μέσα στο χώμα.
Στη συνέχεια, οι μικροί μαθητές παρατήρησαν τα εκθέματα του Εργαστηρίου μας, τα σύγκριναν μεταξύ τους ως προς το υλικό κατασκευής τους, τις μορφές που αποδίδονται και τον τρόπο με τον οποίο ο εκάστοτε καλλιτέχνης τις απέδωσε. Στο τέλος, επικεντρώθηκαν στον Κούρο (νήπια) και την Κόρη (προνήπια), πάνω στους οποίους εντόπισαν και αναγνώρισαν τα χαρακτηριστικά της γλυπτικής της αρχαϊκής εποχής.
Ο Κούρος του Εργαστηρίου Ιστορίας και Τέχνης είναι ακριβές αντίγραφο του αγάλματος από μάρμαρο Νάξου, το οποίο βρέθηκε στο ιερό του Απόλλωνα στο Πτώο Βοιοτίας,
χρονολογείται γύρω στο 550 π.Χ. και εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Η Κόρη του Εργαστηρίου Ιστορίας και Τέχνης είναι ακριβές αντίγραφο αγάλματος από μάρμαρο Πάρου, το οποίο βρέθηκε το 1886 στον ονομαζόμενο "λάκκο των Κορών" στη βορειοδυτική πλευρά του Ερεχθείου,
χρονολογείται γύρω στο 530 π.Χ και εκτίθεται στο Μουσείο Ακροπόλεως
Στο τέλος, τους περίμενε μια μοναδική έκπληξη! Παρά το γεγονός ότι στα "κανονικά" μουσεία απαγορεύεται, στο Εργαστήριό μας θα μπορούσαν να αγγίξουν τα ακριβή αντίγραφα των αγαλμάτων, να νιώσουν τα σημάδια της σμίλης των καλλιτεχνών και την απόδοση του σώματος πάνω στην πέτρα.