Σκοπός του διαρκούς διαθεματικού προγράμματος «Άυλη – Υλική Πολιτισμική Κληρονομιά» είναι η κατανόηση των εννοιών και της σημασίας των δύο ειδών πολιτισμικής κληρονομιάς, ελληνικής και παγκόσμιας. Στο πλαίσιο του προγράμματος χρησιμοποιούνται το κείμενο του ισχύοντος νόμου “Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς”, το βιβλίο του καθηγητή Β. Λαμπρινουδάκη Εισαγωγή στη διαχείριση μνημείων της πολιτισμικής κληρονομιάς. Πανεπιστημιακές παραδόσεις, Αθήνα 2006 και ένα τρέχον σχετικό επίκαιρο πολιτισμικό γεγονός (βλ. Η έκθεση στο Παρίσι Φασιανός-Navarre και η Έκθεση στην Αθήνα Αλέκος Φασιανός-Βαγγέλης Χρόνης ).
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το κείμενο του Καθηγητή Λαμπρινουδάκη.
Διαβάστε ακόμη:
Ο Αλέκος Φασιανός στο Παρίσι. Παρουσίαση της έκθεσης για τη σχέση ζωγραφικής και λογοτεχνίας (Φασιανός - Navarre) από την καταξιωμένη Αρσακειάδα δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης
Τον Οκτώβριο τού 2019 οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους κ. Μ. Παπαχλιμίντζου και Κ. Ταταράκη συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Λέξεις, εικόνες, γλυπτά… Ο κόσμος τής εποικοδομητικής συνεργασίας».
Αρχικά επισκέφθηκαν την έκθεση τού Ιδρύματος Β. και Μ. Θεοχαράκη, με θέμα: «Αλέκος Φασιανός-Βαγγέλης Χρόνης: 30 χρόνια φιλίας: Ζωγραφική και ποίηση», όπου ξεναγήθηκαν και παρατήρησαν έργα ζωγραφικής, σχέδια, χαρακτικά, καθώς και αντικείμενα από πηλό, μπρούντζο και γυαλί τού μεγάλου ζωγράφου Αλέκου Φασιανού, που αποκαλύπτουν το προσωπικό ζωγραφικό του ύφος.
Παράλληλα μελέτησαν το πολύτιμο αρχείο τού ποιητή Βαγγέλη Χρόνη με χειρόγραφα, επιστολές και ανέκδοτες φωτογραφίες του.
Γνώρισαν έτσι τη στενή και πολύπλευρη σχέση και συνεργασία των δύο φίλων που διήρκεσε επί τριάντα χρόνια, στη διάρκεια τής οποίας εναλλάσσονταν οι λέξεις με τις εικόνες...
Στη συνέχεια οι μαθητές στο Σχολείο συμμετείχαν σε βιωματικές δράσεις για τους δύο μεγάλους δημιουργούς και τη φιλία τους. Συγκεκριμένα, στο εκπαιδευτικό εργαστήρι «Διαδρομές στην Ιστορία και την Τέχνη» των Αρσακείων-Τοσιτσείων Δημοτικών Εκάλης παρακολούθησαν powerpoint που παρουσίαζε τα έργα, τις ιδέες, τους τρόπους δημιουργίας, καθώς και τη διαχρονική φιλία των δύο καλλιτεχνών. Παράλληλα, οι μαθητές μελέτησαν ένα από τα εκθέματα τού χώρου, το γνωστό χάλκινο άγαλμα τού Δία ή τού Ποσειδώνα, που στάθηκε αφορμή για να γράψει ο Β. Χρόνης το ποίημα «Το αχειροποίητο γλυπτό».
Στην τάξη, τέλος, επεξεργάστηκαν σχετικό φυλλάδιο και δουλεύοντας ομαδικά εκπόνησαν ποικίλες λογοτεχνικές, θεατρικές και εικαστικές εργασίες.
Όλες οι παραπάνω δημιουργικές βιωματικές δράσεις βοήθησαν τους μαθητές να αντιληφθούν την αλληλεπίδραση και τον ζωντανό "διάλογο" ανάμεσα στις διάφορες μορφές τέχνης.
Δείτε εδώ το σχετικό φυλλάδιο.
Δείτε το και σε βίντεο:
Παρουσίαση του έργου του Αλέκου Φασιανού από τον Τάκη Μαυρωτά. Πατήστε εδώ.
Αλέκος Φασιανός και Βαγγέλης Χρόνης. 30 χρόνια φιλίας. Διάλογος ζωγραφικής και ποίησης. Πατήστε εδώ.