img module cultural

Στα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης εκπονείται σε ειδικό, κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Δειγματικής Αρχαιολογικής Ανασκαφής, στο πλαίσιο του οποίου οι μαθητές μαθαίνουν βιωματικά πώς πραγματοποιείται η αρχαιολογική έρευνα πεδίου και ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός.


Δειγματική Ανασκαφή:
Το πρόγραμμα Δειγματική Ανασκαφή οργανώνεται από την Υπηρεσία Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Δραστηριοτήτων των Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και την υπεύθυνή της K. Λογαρά-Λαμπρινουδάκη, με την επικουρία τού Καθηγητή Αρχαιολογίας Βασίλη Λαμπρινουδάκη. Υπεύθυνη της υλοποίησης τού προγράμματος και τής ιστοσελίδας είναι η αρχαιολόγος Ερασμία Παπαγεωργίου.

Ο καθ. Β. Λαμπρινουδάκης παρατηρεί σχετικά: "Τι χρειάζεται η παροχή της εμπειρίας μιας αρχαιολογικής ανασκαφής στο σχολείο; Οι σύγχρονες μέθοδοι μιας αρχαιολογικής ανασκαφής έχουν το πλεονέκτημα ότι αποτελούν εύκολα κατανοητές και πραγματοποιούμενες διαδικασίες για παιδιά, ενώ, παράλληλα, ως αφηγήματα είναι ιδιαίτερα ελκυστικές. Συμμετέχοντας σε μια «δειγματική», δηλαδή σκηνοθετημένη, ανασκαφή, οι μαθητές εκπαιδεύονται με βιωματική πράξη στη διαδικασία και τις μεθόδους γενικότερα τής πρωτογενούς έρευνας. Για τον σκοπό αυτό, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία έχει δημιουργήσει ειδική υποδομή (ανασκαφικό κάνναβο με μίμηση των ερειπίων σπιτιού τής Αθήνας τού 4ου αιώνα π.Χ.) στο Αρχαιολογικό και Περιβαλλοντικό Πάρκο των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης. Παράλληλα, σε ένα «Εργαστήριο Τέχνης και Ιστορίας» έχουν συγκεντρωθεί και εκτίθενται, με τον κατάλληλο υπομνηματισμό, αντίγραφα αντιπροσωπευτικών έργων από την αρχαιότητα, ώστε η εμπειρία από την πράξη τής ανασκαφής να συμπληρώνεται με την τοποθέτηση των «ευρημάτων» της μέσα στον ιστορικό χρόνο, με τον κατάλληλο για παιδιά τρόπο, δηλαδή με τη δυνατότητα ψαύσης των εκθεμάτων, η οποία, σύμφωνα με τους παιδαγωγούς, τα βοηθά στην αντίληψη της μορφής τους και του εννοιολογικού περιεχομένου της. Η δυνατότητα αυτή δεν υφίσταται κατά τις επισκέψεις των μαθητών στα μουσεία. Γενικότερα, η «Δειγματική Ανασκαφή» και το «Εργαστήριο» αποτελούν ένα ιδιαίτερα δυναμικό εργαλείο για τη διδασκαλία της Ιστορίας, από την ελλιπή γνώση της οποίας υποφέρει η εποχή μας. Τα δύο αυτά, μεταξύ πολλών άλλων, πολύτιμα εργαλεία διδασκαλίας τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, φιλοδοξούμε να χρησιμοποιηθούν και από άλλα σχολεία τής Επικράτειας."


Βασίλης Λαμπρινουδάκης
Ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών
και μέλος τού Διοικητικού Συμβουλίου τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας


Ενημερωθείτε εδώ για την Δειγματική Ανασκαφή
Δείτε εδώ το Εργαστήριο Τέχνης και Ιστορίας