img module cultural

Η Υπηρεσία δημιούργησε το σχολικό έτος 2021-2022 εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τη δομή, τη λειτουργία και την ηθική του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, καθώς και τις ρίζες του στον διαχρονικό Ελληνικό πολιτισμό. Το πρόγραμμα αυτό, που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή και άλλων σχολείων στην Επικράτεια, βοηθεί τους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης να ενημερωθούν σε βάθος για τους βασικούς θεσμούς της Πολιτείας μας και περιέχει παρουσιάσεις επιλεγμένου σχετικού υλικού στην τάξη, ανάθεση εργασιών για ειδικά θέματα στους μαθητές/τριες, επισκέψεις στους χώρους που λειτουργούν οι πολιτειακοί θεσμοί, συνεντεύξεις με λειτουργούς τους, κ.ά. δράσεις. Μέσα από το πρόγραμμαμελετώνται κυρίως οι τρεις κορυφαίοι θεσμοί της Ελληνικής Πολιτείας, δηλαδή η Βουλή, η Προεδρία της Δημοκρατίας και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΜΙΑ ΤΡΙΛΟΓΙΑ

Το πρόγραμμα αυτό σκοπεύει να βοηθήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες των Σχολείων της Μέσης Εκπαίδευσης να ενημερωθούν υπεύθυνα και σε βάθος για τη δομή, τη λειτουργία και την ηθική του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, καθώς και τις ρίζες του στον Ελληνικό πολιτισμό, μέσα από παρουσιάσεις επιλεγμένου σχετικού υλικού στην τάξη, ανάθεση εργασιών για ειδικά θέματα, επισκέψεις στους χώρους που λειτουργούν οι κορυφαίοι πολιτειακοί μας θεσμοί, συνεντεύξεις με λειτουργούς των θεσμών αυτών κ. ά. δράσεις. Θεωρούμε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι ιδιαίτερα κατάλληλο να αποτελέσει μια από τις επετειακές δράσεις των Σχολείων για τα 200 χρόνια από τη επανάσταση του 1821 και τη γέννηση του Νεοελληνικού κράτους, γιατί μ’ αυτό οι μαθητές θα συνειδητοποιήσουν βιωματικά τη δύναμη και την αξία του κοινωνικού πλαισίου που έφερε στη ζωή μας το 1821 και το χρέος τους να συμβάλλουν ως αυριανοί πολίτες στη διατήρηση και την προστασία του. Η πραγματοποίηση του προγράμματος με τη συμμετοχή και άλλων σχολείων στην Επικράτεια θα τονίζει αυτό το κοινό χρέος της ελληνικής κοινωνίας.

Το πρόγραμμα εστιάζεται συγκεκριμένα στους τρεις κορυφαίους θεσμούς της πολιτείας, δηλαδή τη Βουλή, την Προεδρία της Δημοκρατίας και το Συμβούλιο της Επικρατείας, και προβλέπει τα ακόλουθα:

Α. Για τη Βουλή:

  1. Ενημέρωση για το θεσμό στην τάξη με εκπόνηση εργασιών των μαθητών με την καθοδήγηση των δασκάλων τους. Η δράση του κάθε σχολείου θα παρουσιάζεται και θα συζητείται στα άλλα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Έχει ήδη γίνει συνεννόηση για τη δυνατότητα πραγματοποίησης σχετικών δράσεων για τα ακόλουθα θέματα από τα ακόλουθα σχολεία:

α) Ιστορία της χρήσης και των λειτουργιών των χώρων θέασης και ακρόασης. – Ο θεσμός της Βουλής κατά την αρχαιότητα και σήμερα. Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο, Υπεύθυνη καθηγήτρια Ειρήνη Φαραντούρη / Γενικό Λύκειο Μούδρου Λήμνου, Υπεύθυνη καθηγήτρια Θεοδώρα Λυμπέρη.

     [Το ΓΕΛ Μούδρου είναι σχολείο-πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθεί και υλικό από την εορταστική εκδήλωση του 2005 στη Βουλή και την τοποθέτηση προπλάσματος στο περιστύλιό της του προϊστορικού οικισμού της Πολιόχνης στη Λήμνο, όπου αποκαλύφθηκε θεατρικός χώρος, που έχει αναγνωρισθεί ως το πρώτο βουλευτήριο της Ευρώπης. Θα χρησιμοποιηθούν επίσης κείμενα με εικόνες σχετικά με τις χρήσεις των θεατρικών χώρων του μέλους του Δ.Σ. της Φ.Ε. καθ. Β. Λαμπρινουδάκη (“Οι αρχές και οι πολλαπλές χρήσεις του θεάτρου” και “Η κληρονομιά του κλασικού” – αναρτημένα στο e-arsakeio).]

β) Εξέλιξη και σημασία της θεατρικής αρχιτεκτονικής μορφής του κοινοβουλίου. Γυμνάσιο Δήμου Άργους σε συνεργασία με το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Άργους-Μυκηνών.* Υπεύθυνη φιλόλογος Κωνσταντίνα Κονομάρα.

     [* Το Κοινωνικό Φροντιστήριο προσφέρει δωρεάν μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου]

γ) Λειτουργία της “Βουλής των Εφήβων”. Α΄ Λύκειο Ψυχικού. Υπεύθυνη καθηγήτρια Ζωή Πετρολιάγκη.

     [Στη “Βουλή των Εφήβων” έχουν συμμετάσχει τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία. Θα χρησιμοποιηθεί και η ομιλία του Προέδρου της Φ.Ε. καθ. Γ. Μπαμπινιώτη, που έχει δημοσιευθεί στο τεύχος 41 (2008) του περιοδικού “Επικοινωνία”.]

δ) Ο θεσμός και οι δράσεις του “European Youth Parliament / Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων”. Α΄ Λύκειο Εκάλης. Υπεύθυνη καθηγήτρια Άσπα Κοντογιάννη.  

     [Στο “Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων” εντάχθηκαν από το 1990 τα Σχολεία της Φ.Ε. με πρωτοβουλία της καθηγήτριας Αγγλικών Ά. Κοντογιάννη. Τα Σχολεία επέτυχαν έκτοτε κατά τους σχετικούς διαγωνισμούς πολλές διακρίσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η κ. Κοντογιάννη έχει εκλεγεί μέλος του Πανευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Συμβουλίου του European Youth Parliament]

ε) Συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα Syntagma Watch του Ιδρύμα-τος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου  – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου.

     [Ενδεικτικά αναφέρονται τρία προγράμματα: Δημοκρατία και πολιτειακή Εκπαίδευση, Οι ιδιαιτερότητες του συνταγματικού κειμένου, Προσομοίωση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου].

  1. Επισκέψεις μαθητών/τριών των Σχολείων στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και την τρέχουσα έκθεση “Βουλή των Ελλήνων. Οι σταθμοί μιας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών”. Υπεύθυνη Μαριλένα Καραμπατέα, Υπηρεσία Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων.
  2. Επισκέψεις μαθητών/τριών στη Βουλή και συνεντεύξεις με τον Πρόεδρο και τους Αντιπροέδρους της Βουλής.* Υπεύθυνη διοργάνωσης Καλλιόπη Λαμπρινουδάκη, Υπηρεσία Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων.

   [* Στις επισκέψεις θα συμμετέχουν οι μαθητές/μαθήτριες που είχαν ενεργό μέρος στο πρόγραμμα.]

Β. Για την Προεδρία της Δημοκρατίας:

  1. Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ιστορία, λειτουργία, συγκρίσεις με τον ανάλογο θεσμό σε άλλα κράτη. Γυμνάσιο Δροσιάς Υπεύθυνη καθηγήτρια η διευθύντρια Ειρήνη Πολίτη.

[Θα χρησιμοποιηθούν και οι ομιλίες της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ στην Αρχαία Αγορά κατά την ημέρα της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών (20.1.2021).]

  1. Επίσκεψη μαθητών/τριών στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.* Υπεύθυνη διοργάνωσης Καλλιόπη Λαμπρινουδάκη, Υπηρεσία Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων.

[* Στις επισκέψεις θα συμμετέχουν οι μαθητές/μαθήτριες που είχαν ενεργό μέρος στο πρόγραμμα. – Μέχρι σήμερα μαθητές/μαθήτριες των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων έχουν επισκεφθεί τους Προέδρους της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, Κ. Παπούλια και Προκόπη Παυλόπουλο.]

  1. Παρουσίαση της έκθεσης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής «35 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας – 35 εικαστικοί καλλιτέχνες για τη δημοκρατία» (2009) σε συνεργασία με το Ίδρυμα. Υπεύθυνη διοργάνωσης Καλλιόπη Λαμπρινουδάκη, Υπηρεσία Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων.

Γ. Για το Συμβούλιο της Επικρατείας:

  1. Ο θεσμός του Συμβουλίου της Επικρατείας και η λειτουργία του. Β΄ Λύκειο Ψυχικού. Υπεύθυνες καθηγήτριες Σοφία Ραπτάκη και Δήμητρα Χατζηαγγελάκη.

   [Η λειτουργία του θεσμού θα συνδυασθεί με την ιστορία του Αρσακείου Μεγάρου]

  1. Επισκέψεις μαθητών/τριών στο ΣτΕ και συζήτηση με τον Πρόεδρο και άλλους δικαστικούς λειτουργούς του Συμβουλίου.* Υπεύθυνη διοργάνωσης Καλλιόπη Λαμπρινουδάκη, Υπηρεσία Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων.

[* Στις επισκέψεις θα συμμετέχουν οι μαθητές/μαθήτριες που είχαν ενεργό μέρος στο πρόγραμμα. – Ο θεσμός έχει γενικότερα συνδεθεί με το Αρσάκειο Μέγαρο, όπου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία επισκέψεις σχολείων της Φ.Ε. Οι μαθητές μας κατά την τελευταία επίσκεψη στο ΣτΕ είχαν μάλιστα την τύχη να παρακολουθήσουν μία παράσταση, στην οποία μετείχε η αρσακειάδα κ. Κονιδιτσιώτου-Κόλλια Τις επαφές αυτές είδαν εξ άλλου ιδιαίτερα θετικά και οι προηγούμενοι πρόεδροι του ΣτΕ και ιδιαίτερα τελευταία η νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και ο διάδοχός της και σημερινός Γενικός Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κ. Αθανάσιος Ράντος.]

Το πρόγραμμα προβλέπεται να ολοκληρωθεί με την παραγωγή στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα α) ενημερωτικού φυλλαδίου για τους τρεις θεσμούς και β) 20λεπτου σχετικού βίντεο που θα μπορούν να χρησιμοποιούνται στις επαφές με άλλα σχολεία του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Η οργάνωση του προγράμματος στο επίπεδο των εκπαιδευτικών έχει αρχίσει. Στο επίπεδο των μαθητών οι δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν από το τρέχον σχολικό έτος και εξής. Οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Περισσότερα:

  1. Μετά από αίτημα της υπεύθυνης της Υπηρεσίας και συντονίστριας του προγράμματος, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων αποφάσισε [Πατήστε εδώ] τη συνεργασία του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος με την Υπηρεσία και τους συντελεστές του προγράμματος

 

Δράσεις Σχολείων:

Β' Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Τριλογία τής Δημοκρατίας" και Επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Α' Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού

Β' Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού

Α' Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης

Γενικό Λύκειο Λυγουριού Αργολίδας (στο πρόγραμμα συμμετέχει και η κ. Κονομάρα Κωνσταντίνα, εκπαιδευτικός του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Δήμου Άργους)

Γενικό Λύκειο Μούδρου Λήμνου

Β' Γυμνάσιο Δροσιάς Αττικής: Βίντεο και Απολογισμός